thuis water besparen

Thuis water besparen: Hoe doe je dat?

Water is een kostbaar goed en het is belangrijk om er verantwoord mee om te gaan. Met thuis water besparen kun je niet alleen je waterrekening verlagen, maar ook bijdragen aan een duurzamere wereld. Hieronder vind je enkele tips om thuis water te besparen.

Repareer lekkende kranen

Een lekkende kraan kan tot wel 20 liter water per dag verspillen. Repareer daarom lekkende kranen zo snel mogelijk. In veel gevallen is dit een eenvoudige klus die je zelf kunt uitvoeren. Vaak is het vervangen van een versleten rubberen ringetje al voldoende om het probleem op te lossen.

Gebruik een waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop is een goede investering als je water wilt besparen. Deze douchekoppen hebben vaak een lager debiet, waardoor er minder water wordt verbruikt tijdens het douchen. Je bespaart hiermee niet alleen water, maar ook energie, omdat er minder warm water hoeft te worden geproduceerd.

Beperk je douchetijd

Hoe langer je doucht, hoe meer water je verbruikt. Probeer daarom je douchetijd te beperken tot maximaal vijf minuten. Dit kan even wennen zijn, maar het bespaart wel aanzienlijk op je waterverbruik.

Gebruik een emmer tijdens het douchen

Tijdens het opwarmen van het douchewater gaat er vaak veel water verloren. Om dit te voorkomen kun je een emmer onder de douche zetten om het water op te vangen. Dit water kun je vervolgens gebruiken om bijvoorbeeld je planten water te geven.

Gebruik de wasmachine en vaatwasser efficiënt

Gebruik de wasmachine en vaatwasser alleen wanneer deze vol zijn. Op deze manier hoef je minder vaak te wassen en te spoelen, wat water bespaart. Daarnaast kun je ervoor kiezen om kortere wasprogramma’s te gebruiken, of programma’s die speciaal zijn ontworpen om water te besparen.

Hergebruik water

Water dat je gebruikt om groenten en fruit te wassen, of om je handen te wassen, kun je hergebruiken om bijvoorbeeld je planten water te geven. Dit bespaart niet alleen water, maar voorkomt ook dat schoon water onnodig wordt verspild.

Vang regenwater op

Regenwater is gratis en kun je opvangen in een regenton. Dit water kun je vervolgens gebruiken om je planten water te geven of om je auto mee te wassen. Het opvangen van regenwater is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Door deze tips toe te passen kun je eenvoudig thuis water besparen. Door bewuster om te gaan met water kun je bijdragen aan een duurzamere wereld en tegelijkertijd geld besparen op je waterrekening.