hr ketel

Slim stoken met een HR-ketel: Verlaag je energiekosten

Je huis met een HR-ketel verwarmen, hoe doe je dat slim?

Energiekosten zijn een groot deel van de maandelijkse uitgaven voor veel huishoudens. Gelukkig zijn er manieren om deze kosten te verlagen, en een daarvan is door slim te stoken met een HR-ketel. In dit artikel bespreken we hoe een HR-ketel werkt, hoe het je energiekosten kan verlagen en geven we enkele tips om het meeste uit je HR-ketel te halen.

Wat is een HR-ketel en hoe werkt het?

Een HR-ketel, ook wel een hoog rendementsketel genoemd, is een type cv-ketel dat efficiënter is dan traditionele cv-ketels. Het werkt door het verbranden van brandstof op een hogere temperatuur, waardoor meer warmte vrijkomt en minder energie verloren gaat. Bovendien zijn HR-ketels uitgerust met moderne technologieën, zoals een modulatie-functie, waardoor ze in staat zijn om de hoeveelheid verbrande brandstof aan te passen aan de warmtebehoefte van het huis. Dit resulteert in minder energieverbruik en lagere energiekosten.

Hoe verlaag je energiekosten met een HR-ketel?

 1. Stel de juiste temperatuur in
  Eén van de belangrijkste manieren om energiekosten te verlagen met een HR-ketel is door de juiste temperatuur in te stellen. Dit betekent dat je de temperatuur in huis laag houdt wanneer je er niet bent, en het op een comfortabele temperatuur zet wanneer je thuiskomt.
 2. Maak gebruik van de modulatie-functie
  De modulatie-functie van de HR-ketel stelt deze in staat om de hoeveelheid verbrande brandstof aan te passen aan de warmtebehoefte van het huis. Hierdoor wordt er minder energie verbruikt en kun je energiekosten verlagen.
 3. Overweeg een thermostaat met afstandsbediening
  Met een thermostaat met afstandsbediening kun je de temperatuur in huis regelen vanaf je smartphone of tablet, zelfs wanneer je er niet bent. Hierdoor kun je bijvoorbeeld de temperatuur verlagen wanneer je op vakantie gaat, zonder dat je terug hoeft te keren naar een koud huis.
 4. Gebruik de ketel efficiënt
  Om het meeste uit je HR-ketel te halen, is het belangrijk om deze efficiënt te gebruiken. Hieronder vind je enkele tips om dit te bereiken:
 • Zorg voor goede isolatie: Door goed geïsoleerde leidingen en radiatoren kun je de warmte beter in huis houden en hoef je minder vaak de ketel aan te zetten.
 • Overweeg zonne-energie: Als aanvulling op je HR-ketel, kun je overwegen om zonne-energie te gebruiken voor bijvoorbeeld het verwarmen van water. Hierdoor hoef je minder brandstof te verbruiken en kun je nog meer energiekosten besparen.
 • Maak regelmatig onderhoud: Een goed onderhouden HR-ketel zorgt voor een efficiëntere werking en een langere levensduur. Laat daarom regelmatig onderhoud uitvoeren door een professional.

Conclusie

Een HR-ketel is een efficiënte manier om je energiekosten te verlagen. Door de juiste temperatuur in te stellen, gebruik te maken van de modulatie-functie en te zorgen voor goede isolatie, kun je het meeste uit deze technologie halen. Als aanvulling kun je overwegen om zonne-energie te gebruiken en regelmatig onderhoud uit te laten voeren. Begin vandaag nog met deze stappen en bespaar op je energiekosten!

Voor meer informatie over slim stoken en verduurzamen kan je ook terecht op Verbeterjehuis.nl