Energiezuinig wassen

Energiezuinig wassen: Hoe doe je dat?

Het doen van de was kan niet alleen tijdrovend zijn, maar kost ook veel energie en water. Het goede nieuws is dat energiezuinig wassen mogelijk is, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de wasbeurt. Hieronder zijn enkele tips die je kan volgen om energiezuinig te wassen.

Energiezuinig wassen door gebruik te maken van een energiezuinige wasmachine

De meest voor de hand liggende oplossing voor energiezuinig wassen is de aanschaf van  van de juiste wasmachine. de huidige moderne wasmachines zijn ontworpen om energiezuiniger te zijn dan vroegere modellen. Als je een nieuwe wasmachine koopt, zoek dan naar het Energy Star-label, wat aangeeft dat de machine voldoet aan de energie-efficiëntie criteria. Ook kan het handig zijn om te kiezen voor een wasmachine met een Eco-programma. Dit programma zorgt ervoor dat er minder water en energie wordt verbruikt tijdens het wassen.

Was op lagere temperaturen

Een van de meest eenvoudige manieren om energie te besparen tijdens het wassen is door op lagere temperatuur te wassen. Veel wasmiddelen zijn ontworpen om op lage temperaturen te werken, dus controleer altijd  het waslabel van je kleding om te zien welke temperatuur het beste is. Wasgoed wat niet heel vies is, kan bijvoorbeeld prima op 30 graden worden gewassen. Dit bespaart niet alleen energie, maar is ook beter voor de kleding, omdat het de kleuren en de stof minder belast.

Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel

Teveel wasmiddel gebruiken is niet alleen heel slecht voor het milieu, maar het kan ook je kleding beschadigen. Gebruik daarom de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel voor je wasmachine en het wasprogramma dat je gebruikt. Het is ook de moeite waard om te investeren in een doseerapparaat voor het afmeten van de juiste hoeveelheid wasmiddel.

Droog uw was op een energiezuinige manier

De wijze waarop je de was droogt, kan ook invloed hebben op de energierekening. Het is aan te raden om de was buiten op te hangen, in plaats van gebruik te maken van een wasdroger. Als het weer slecht is en buiten drogen niet mogelijk is, kun je een droogrek binnen gebruiken. Een andere optie is om te kiezen voor een wasmachine met een ingebouwde droger, deze werken efficiënter dan losse drogers.

Zorg dat je de wasmachine goed onderhoud

Het regelmatig onderhouden van je wasmachine is een andere manier om energie te besparen tijdens het wassen. Reinig de filters en de trommel regelmatig en verwijder resten wasmiddel en vuil uit de machine. Het is ook de moeite waard om je machine periodiek te laten onderhouden door een professionele monteur om ervoor te zorgen dat deze optimaal blijft werken.

Conclusie

Energiezuinig wassen is niet alleen goed voor het milieu, maar het kan ook geld besparen op je energierekening. Door te kiezen voor een energiezuinige wasmachine, op lagere temperaturen te wassen, de juiste hoeveelheid wasmiddel te gebruiken, je was op een energiezuinige manier te drogen en je wasmachine regelmatig te onderhouden, kan je energiezuinig wassen en geld besparen.